Optotip: Vidna tabla za testiranje vida

Vidna tabla za testiranje vidaOptotip je vidna tabla za testiranje vidne oštrine. Izumitelj optotipa je nizozemski oftalmolog Herman Snellen koji je napravio prvu vidnu tablu daleke 1862 godine. Ovdje možete besplatno preuzeti svoj Optotip. Ovaj optotip možete odštampati na običnom printeru formata A4, te zatim izmjerite dali je veliko slovo E visoko oko 31mm. Ako je, onda znači da ste dobro odštampali i da možete koristiti optotip za mjerenje kvalitete svog vida.

Svoj optotip možete besplatno preuzeti ovdje.

Optotip zatim zalijepite u visini očiju, po mogućnosti na bijeli zid koji ima dobro osvjetljenje i gdje se možete od njega udaljiti nekoliko metara.

Osoba koja ima savršen vid moći će pročitati šesti red (označen sa 6m s desne strane) s udaljenosti od čak 6 metara. Pored svakog reda (s desne strane) zapisano je na kolikoj udaljenosti osoba koja ima savršen vid može pročitati taj red.

Ukoliko vi, na primjer, možete pročitati šesti red (koji je označen s 6m) sa udaljenosti od 3 metra, to znači da je vaš vid na 50% normalnog vida. Da bi dobili taj broj potrebno je podijeliti vašu udaljenost u metrima od vidne table sa brojem kojim je označen najmanji redak kojeg vidite, te dobiveni broj pomnožite sa 100 kako bi dobili postotak!

Dakle 3m (vaša udaljenost od vidne table) / 6m (najmanji redak koji vidite na toj udaljenosti je označen sa 6m). Rezultat iznosi 0,5 x 100 = 50%.

Kako bi testirali poboljšanje svog vida tijekom izvođenja vježbi, potrebno je da zabilježite kvalitetu svog vida prije početka vježbanja, te da  svakih mjesec dana pratite napredak.  Za tu svrhu testirajte vid tako da stanete na onu udaljenost od vidne table na kojoj možete prepoznati prva 2 ili 3 reda. Izmjerite i zabilježite na kojoj se udaljenosti od vidne table nalazite, te nakon mjesec dana vježbanja ponovite ovaj test kako bi vidjeli s koliko veće udaljenosti možete prepoznati ta prva 2 ili 3 reda.

Razumljivo je da će osobe s velikom dioptrijom morati stajati jako blizu optotipu, dok će se osobe s malom dioptrijom moći znatno više udaljiti.

Jednom mjesečno testiranje vida je također vrlo važno kako bi održali motivaciju i ustrajali u vježbama dok god vam se vid u potpunosti ne popravi!

Za raspored tj. program vježbanja i detaljno pojašnjenje svih potrebnih vježbi konzultirajte se sa Programom “Pogled bez naočala” (uz Program uvijek dobijete kao bonus i veliki optotip formata A3 tiskan na tvrdom papiru).

Članak je objavio Viktor Medvedev.