Arhiva kategorije: Blog

Kratkovidnost ili miopija – tapkanje u mutnom

KratkovidnostKratkovidnost je u današnjem društvu postala do te mjere opće prihvaćena da niti ne primjećujemo da li osoba preko puta nas nosi ili ne nosi naočale. Čak i oni koji nisu kratkovidni, postaju kratkovidnima prihvaćajući takvo stanje oka kao da je normalno, ne razmišljajući kako kratkovidnosti doista ima lijeka, i pritom je taj lijek itekako efektan i dugoročan u svojoj kvaliteti ispravljanja kratkovidnosti.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.

Astigmatizam: Kako ga otkriti i izliječiti

AstigmatizamAstigmatizam je refrakcijska pogreška oka također poznata kao cilindar. Nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice koja ne lomi zrake svjetla u svim meridijanima podjednako (rožnični astigmatizam), a ponekad i zbog nepravilno zakrivljene očne leće (lećni astigmatizam). Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji s dalekovidnošću ili kratkovidnošću. Ljudi koji boluju od astigmatizma obično imaju i poteškoća kod slabog osvjetljenja (čim se smrači), te također ne mogu nositi mekane kontaktne leće.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.

Optotip: Vidna tabla za testiranje vida

Vidna tabla za testiranje vidaOptotip je vidna tabla za testiranje vidne oštrine. Izumitelj optotipa je nizozemski oftalmolog Herman Snellen koji je napravio prvu vidnu tablu daleke 1862 godine. Ovdje možete besplatno preuzeti svoj Optotip. Ovaj optotip možete odštampati na običnom printeru formata A4, te zatim izmjerite dali je veliko slovo E visoko oko 31mm. Ako je, onda znači da ste dobro odštampali i da možete koristiti optotip za mjerenje kvalitete svog vida.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.

Laserska operacija vida – Da ili Ne?

Laserska operacija vidaLaserska operacija vida je u posljednje vrijeme vrlo popularan način uklanjanja dioptrije. Mnogo je reklama sa zadovoljnim pacijentima, koji su svoju dioptriju uklonili laserskim putem i koji sa smiješkom svjedoče o njenoj učinkovitosti. Prije nego što se upustite na lasik operaciju, upoznajte se i s opasnim rizicima ovog postupka o kojima se jako malo govori, a ipak nisu rijetki.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.

Vježbe za oči – da li zaista djeluju?

Vježbe za očiVježbe za oči su najjednostavniji i najprirodniji način vraćanja i održavanja savršenoga vida. Kreirane su tako da odgovaraju ne samo onima koji žele poboljšati svoj vid, već i onima koji ga žele održati savršenim, a efektivne su i u prevenciji slabljenja vida. Jedna od najvećih pozitivnih osobina vježbi za vid je što se cijeli proces vježbanja odvija na prirodan način, bez uporabe lijekova i opasnih laserskih i operativnih zahvata.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.

Rupičaste naočale – da li one stvarno popravljaju vid?

Rupičaste naočaleU zadnje vrijeme vrlo se često rupičaste naočale reklamiraju kao čarobno sredstvo poboljšanja vida i smanjivanja dioptrije. Na žalost, one nemaju tako čarobno svojstvo kao što neki tvrde, pa se osjećam dužan objasniti kako one funkcioniraju i koja je njihova namjena u procesu poboljšanja vida prirodnim putem.
Nastavite čitati

Članak je objavio Viktor Medvedev.