Rupičaste naočale – da li one stvarno popravljaju vid?

Rupičaste naočaleU zadnje vrijeme vrlo se često rupičaste naočale reklamiraju kao čarobno sredstvo poboljšanja vida i smanjivanja dioptrije. Na žalost, one nemaju tako čarobno svojstvo kao što neki tvrde, pa se osjećam dužan objasniti kako one funkcioniraju i koja je njihova namjena u procesu poboljšanja vida prirodnim putem.

Neki ljudi bi kupili rupičaste naočale i redovno ih nosili a dioptrija im se ne bi smanjivala. Zatim bi postali ogorčeni i skeptični na metode poboljšanja vida prirodnim putem. Potrebno je naglasiti da su kvalitetne vježbe za oči i pridržavanje rasporeda Programa “Pogled bez naočala” ključ koji će dovesti do poboljšanja vida, a da su rupičaste naočale tu samo dodatno pomagalo i to jedino kada se ispravno koriste.

Kako rupičaste naočale rade?

Rupičaste naočale imaju neprozirne leće s mnogo rupica koje tjeraju vaše oči da se bolje fokusiraju na ono što je ispred njih. Te rupice ograničavaju količinu reflektiranoga svjetla koje dolazi od svake točke promatranoga objekta u oko. U normalnome slučaju potpuno otvorena zjenica propušta svjetlost s mnogo dijelova promatranoga objekta. Tada dolazi do nepravil­noga savijanja najudaljenijih zraka koje se pogrešno lome i uzrokuju re­fraktivne greške poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, staračke daleko­vidnosti i astigmatizma. Ove rupice sprečavaju ulazak tih krajnjih zraka i u svakome od nabrojenih slučajeva daju jasniji vid. Tada zjenica može biti potpuno otvorena, ali samo centralni dio leće oka prima svjetlost.

 

rupicaste-naocale

Zaključak: Rupičaste naočale zbog navedenih svojstava djeluju kao dioptrijske naočale, tj. pružaju malo oštriji vid. Rupičaste vam naočale neće popraviti vid same od sebe niti imaju tu funkciju, one su samo još jedno pomagalo, ali mnogo zdravije od običnih dioptrijskih naočala.

Koja je onda namjena rupičastih naočala?

Dvije su osnovne namjene rupičastih naočala:

1. Zdrava zamjena za dioptrijske naočale

Kada počnete izvoditi vježbe za poboljšanje vida vama će se vaši zakržljali očni mišići početi ‘buditi’ tj. jačati i kao rezultat početi će vam se smanjivati dioptrija. Ukoliko odmah ne mijenjate naočale za one malo manje dioptrije, sav trud vježbanja će biti uzaludan jer će vaše naočale (pune tj. stare dioptrije) poništavati učinke vježbanja. U tom slučaju je potrebno redovno mijenjati naočale za one manje dioptrije (ovo je detaljno opisano u knjizi Pogled Baz Naočala), ili nositi one univerzalne – rupičaste naočale!

2. Uspostavljanje veze oči-mozak

Gledanjem kroz rupičaste naočale prvenstveno razvijate vezu između uma i očiju. One propuštaju mnogo uže paralelne zrake svjetla koje se fokusiraju na mrežnici i šalju poruku mozgu za čišći vid. To dovodi objekt u fokus, bez obzira na oblik vašeg očne jabučice, dok ostatak crne leće stimulira ostale fotoreceptore unutar mrežnice. Stoga se cijela mrežnica stimulira i vježba.

3. Rupičaste naočale kao zamjena za nezdrave sunčane naočale

Rupičaste naočale na prirodan način smanjuju količinu svjetlosti, a ne smanjuju spektar boja koje vaše oko vidi i ne iskrivljuju sliku kao sunčane naočale. Rupičaste naočale ne smanjuju znatno količinu svjetlosti koja dolazi do oka, već tek toliko da oko još uvijek obavlja svoju funkciju prilagođavanja na svjetlost, i da nema neugodu zbog velike količine svjetlosti. Tako se smanjuje prenaprezanje i stiskanje očiju što je dobro ne samo za vaš vid, već i kao prevencija nabora oko očiju i preranoga nastajanja bora na pri­rodan način.

Jednom u budućnosti ću napisati članak o tome zašto su sunčane naočale loše za vaš vid ili možete potražiti više informacija u mom programu “Pogled Bez Naočala”. Ukratko, one sprečavaju prirodan rad zjenice što dovodi do dodatnog slabljena očnih mišića. Rupičaste naočale su tu kao mnogo zdravija zamjena za sunčane naočale koja neće naštetiti vašemu oku, niti ga spriječiti da obavlja svoju prirodnu funkciju. Svatko može koristiti rupičaste naočale i one su dio osnovne opreme svakoga tko želi povratiti vid prirodnim putem.

Zaključak: Rupičaste naočale trebate koristiti umjesto sunčanih naočala (kada vam je svjetlost previše jaka da budete potpuno bez naočala), te umjesto dioptrijskih naočala (kada su vam dioptrijske naočale potrebne ali ne i neophodne). Dakle, ako ne možete vidjeti čitati ili gledati televiziju bez naočala, a možete to raditi sa rupičastim naočalama, onda koristite njih. Naravno, za opasne radnje poput vožnje automobila uvijek koristite svoje prave naočale.

Koje rupičaste naočale odabrati?

Postoji velika razlika između rupičastih naočala i nisu sve dobre. Ono što je važno za rupičaste naočale je širina i oblik rupice. Rupičaste naočale sa preširokim ili preuskim rupicama neće pozitivno utjecati na vezu oči-mozak i kao takve neće imati značajan utjecaj.

Mi smo proveli mnogo vremena istraživajući i testirajući rupičaste naočale s raznim širinama rupica dok nismo pronašli one najoptimalnije. Osim toga, rupice na našim naočalama su bušene u stožastom obliku kako bi manje reflektirale svjetlost i olakšale gledanje. Primjera radi, ako sa ravnim rupicama gledate prema svjetlu ili prema televizoru, oko izvora rasvjete vidjet ćete neugodne krugove svjetlosti koji uzrokuju glavobolje. Pošto je kod naših naočala rupica s unutarnje strane šira a s vanjske strane uža, ta reflektirana svjetlost je mnogo smanjena ili je uopće nema.

Kako je jedna od glavnih namjena rupičastih naočala zamjena za sunčane, naše naočale su po dizajnu vrlo lijepe i moderne pošto ćete ih uglavnom koristiti na sunčanim plažama, te vas tada neće nitko čudno promatrati (pošto su naočale s rupicama vrlo neobične). Rupičaste naočale možete naručiti sa stranice “rupičaste naočale” po cijeni od 99kn ili ih možete naručiti uz program “Pogled Bez Naočala” po cijeni od samo 70kn.

Dakle, rupičaste naočale vam neće popraviti vid niti smanjiti dioptriju, već su tu kao mnogo zdravija zamjena za dioptrijske i sunčane naočale. Da bi popravili vid i smanjili dioptriju, rupičaste naočale trebate kombinirati sa vježbama i uputama iz programa “Pogled Bez Naočala” i tek tada će biti korisne.

Članak je objavio Viktor Medvedev.