Laserska operacija vida – Da ili Ne?

Laserska operacija vidaLaserska operacija vida je u posljednje vrijeme vrlo popularan način uklanjanja dioptrije. Mnogo je reklama sa zadovoljnim pacijentima, koji su svoju dioptriju uklonili laserskim putem i koji sa smiješkom svjedoče o njenoj učinkovitosti. Prije nego što se upustite na lasik operaciju, upoznajte se i s opasnim rizicima ovog postupka o kojima se jako malo govori, a ipak nisu rijetki.

Laserska operacija uglavnom djeluje tako da laser mijenja oblik vaše rožnice, što nikako nije prirodan proces.

Laserska operacija i njeni najčešći problemi

  1. Alergija na kapi za anesteziju – rijetka je, ali se svakako dešava. Ona dovodi do upalnih procesa koji oštećuju rožnicu.
  2.  Suhe oči – jedna je od najčešćih posljedica koje prate lasersku operaciju vida. Suhoća očiju se može pojačati do pojave crvenila, bola u očima i pogoršanja vida. Najčešće se stanje pogoršava, dok ne bude potrebna terapija lijekovima ili umetanje posebnih čepova u oči, koji sprječavaju otjecanje tekućine.
  3. Previše ili premalo ispravljen vid – ne dogodi se uvijek da budete zadovoljni rezultatima laserske operacije vida. Ponekad se dogodi da se jednom laserskom operacijom ne postigne kvaliteta vida koja je zadovoljavajuća, pa je potreban još jedan postupak. Međutim, taj postupak se može izvesti tek za nekoliko mjeseci (ili više, što je individualno), dok se vaše oči ne oporave od prethodne operacije. U nekim slučajevima se ne može nikada ponoviti, jer rožnica može ostati pretanka ili nenormalnog oblika nakon prethodne operacije.
  4. Laserska operacija vida neće spriječiti nastajanje staračke dalekovidnosti (prezbiopije), štoviše događa se da, nakon korekcije vida laserom, ponovno imate potrebu za naočalama kada se staračka dalekovidnost s vremenom razvije.
  5. Rezultati nakon laserske operacije nekada nisu stalni. Dešava se da, iako operirani, pacijenti počnu gubiti vid nakon nekoliko godina. Što je veća dioptrija prije zahvata, veće su šanse da se vid počne pogoršavati. Tada bi se ovaj skupi tretman ponovno trebao ponoviti, a to zavisi od stanja rožnice nakon prethodne operacije.
  6. Infekcija rožnice – jako je neugodna i bolna. Do nje dolazi prodorom bakterija u oko tijekom ili nakon laserske operacije. Bakterije lako mogu oštetiti vašu rožnicu i učiniti sav trud uzaludnim, a vaš vid nepovratnim.
  7. Problem sa noćnim vidom – jedna je od češćih komplikacija laserske operacije vida. Dešava se da, pri slabom svjetlu, operirane osobe vide bljeskanje, odsjaj, mutne obrise i svjetlucanje.
  8. Možete izgubiti vid – jako je rijetka pojava, ali do nje ponekad dolazi. Brojni su razlozi koji dovode do gubitka vida: pokvarena oprema, nemaran odnos liječnika, infekcije, velike promjene oblika rožnice pri laserskoj operaciji.

Da li je laserska operacija neizbježna?

Laserska koerekcija vidaBrojni su rizici s kojima možete, ne samo pogoršati vaš trenutni vid, nego ga i izgubiti uz lasersku operaciju vida. Pored svega nabrojanog, treba i spomenuti da je laserska operacija vida jako skupa, ali i nepouzdana (vidi sliku desno).

Ja i moji mnogobrojni pacijenti smo se uvjerili da je moguće popraviti vid i prirodnim putem, prateći vježbe za oči iz našeg Programa. Na taj način uopće ne riskirate jer vježbanjem potičete jačanje i bolji sklad mišića očiju što poboljšava vaš prirodan vid i tu nema nikakvih nuspojava. Da ne spominjem da će vas laserska operacija vida koštati mnogo tisuća kuna, dok vježbe za oči vas koštaju samo malo vremena!

Članak je objavio Viktor Medvedev.