Kratkovidnost ili miopija – tapkanje u mutnom

KratkovidnostKratkovidnost je u današnjem društvu postala do te mjere opće prihvaćena da niti ne primjećujemo da li osoba preko puta nas nosi ili ne nosi naočale. Čak i oni koji nisu kratkovidni, postaju kratkovidnima prihvaćajući takvo stanje oka kao da je normalno, ne razmišljajući kako kratkovidnosti doista ima lijeka, i pritom je taj lijek itekako efektan i dugoročan u svojoj kvaliteti ispravljanja kratkovidnosti.

Što znači biti kratkovidan?

Kako bi razumjeli poremećaj kratkovidnosti, važno je razumjeti način funkcioniranja zdravog oka.

Krenimo redom: Zdravo oko klasične je sferične forme, bez izduženja ili udubljenja. Kada zrake svjetlosti dopiru do oka (a to se događa uvijek kada je oko otvoreno), leća normalnog oka fokusirati će svijetlo direktno na mrežnicu oka. Leća se nalazi na prednjoj strani oka, dok je mrežnica u pozadini. Mrežnica oka registrirati će dobivenu sliku i slati je direktno u mozak. Mozak prihvaća informaciju, procesuira je i šalje natrag u preceptore i kao rezultat imamo jasnu sliku ispred sebe. Dakle, slika je uvijek jasna i baš onakva kakvu je leća „poslala“ mrežnici a mrežnica mozgu.

Glavna razlika zdravog i kratkovidnog oka nalazi se baš u obliku očne jabučice, koja više nije pravilne forme već je izdužena. Ta izduženost očne jabučice uzrokuje veću udaljenost između mrežnice i leće. Kako se leća i mrežnica oka nalaze na suprotnim stranama oka, u slučaju produženih očnih jabučica, put svjetlosti od leće do mrežnice neminovno je duži nego to biva kod zdravog oka. Iz tog razloga svijetlo sa udaljenijih predmeta fokusirano je ispred mrežnice, a ne na njoj samoj, te informacija koja od mrežnice dolazi mozgu, je, u najbolju ruku, a ovisno o stupnju kratkovidnosti, blago zamagljena. Dakle, što je predmet koji promatramo izduženom očnom jabučicom dalji, manje su nam šanse da taj predmet fokusiramo, odnosno da ga vidimo bistro. Put je svjetlu, izrazimo se tako, jednostavno predug.

Što uzrokuje kratkovidnost?

kratkovidnost-1Postoje slučajevi da se osoba rodi kratkovidna, no kratkovidnost se u većini slučajeva razvija u djetinjstvu (ponajviše ranoj školskoj dobi) kao i u adolescenciji. Faktori koji su zaslužni za kratkovidnost jednako su zastupljeni u svim društvenim skupinama, no manifestiraju se najviše kod ljudi koji na redovnoj bazi rade u neposrednoj blizini predmeta na koji se fokusiraju. Da, tako je, konstantnim čitanjem pri lošem svjetlu (umjetnom svjetlu, ili preslaboj rasvjeti) i radom na računalu pojačavamo svoje, vrlo često genetski predisponirane uvjete za razvijanje kratkovidnosti. Što se zapravo događa? Oko se jednostavno prilagođava uvjetima koji su mu zadani kako bi polučilo najbolje rezultate. Malena slova na ekranu ili tiskovini čine se zamagljena i često mutna, kako bi spriječilo formiranje mutne slike, očna jabučica kompenzirati će svoju formu za rad na blizinu, poboljšavajući fokus prema dnevno i intenzivno zadanim uvjetima, produžujući se. Nažalost, nuspojava ove sjajne sposobnosti oka za savršen fokus na blizinu je gubitak vida na daljinu. Ipak, nije sve tako mutno.

Može li se kratkovidnost ispraviti?

Baš kako je kratkovidnost uznapredovala, jednako možemo imati reverzibilni postupak. Naočale neće pomoći ispravljanju kratkovidnosti, zapravo, upravo suprotno, oko će se do te mjere ulijeniti, da će nakon nekog vremena tražiti još veću pomoć umjetnih leća. Lijek protiv lijenosti, uvijek je akcija. Umjesto pomagala, najbolje je poticati oko, kako smo ga poticali na blizak fokus, tako na dalji. Vježbe za oči poboljšavaju rad očnih mišića, što rezultira ispravljanju očne jabučice, koje dovodi do izvrsnog fokusa gledali blizu ili tamo negdje daleko. Uz nikakav rizik od nuspojava, vježbe za oči u potpunosti će ispravi čak i vrlo jaku kratkovidnost, bez obzira na vrijeme i dob u kojem se razvila. Među najuspješnijim metodama ovakvog načina ispravljanja i liječenja kratkovidnosti, svakako je Power Vision System o kojem više možete naučiti, i uz praktične savjete na stranici www.katkovidnost.com, i vodstvo korak po korak, napredovati sa garantiranim uspjehom.

Članak je objavio Viktor Medvedev.